Zrnko múdrosti – deň 20

ČAS ČÍTANIA: 2 MIN

„Kto je medzi vami múdry a rozumný? Nech dobrým konaním preukáže svoje skutky v múdrej skromnosti!
“Ale múdrosť, ktorá je zhora, je predovšetkým čistá, potom pokojamilovná, krotká, poslušná, plná milosrdenstva a dobrého ovocia, nestranná, bez pokrytectva.“
Jakubov 3:13,17

Som fanúšikom decentných kresťanských vtipov a pri čítaní týcho veršov mi jeden napadol. Znie takto:

Správy po celom svete vysielajú informáciu, že sa v jednom momente z povrchu zemského stratilo, ba priam vyparilo niekoľko miliónov ľudí. Príčina je neznáma – stratili sa bez stopy. Kresťanskí teológovia sa domnievajú, že išlo o vytrhnutie.

Ono ten vtip vlastne nie je až tak vtipný. Často sa totiž tak pohrúžime do hľadania teologických vysvetlení, biblických právd či exegéz, že zabudneme, čo je podstata. Tak ako tí teológovia, ktorí nakoniec pri vytrhnutí ostali. Naša múdrosť (nie len tá biblická) nemá byť samoúčelná – má viesť k “dobrému ovociu”, k pokoju, mierumilovnosti. Má byť prezentovaná dobrými skutkami. Je čistá a krotká a plná milosrdenstva. Keď teda najbližšie budem hľadať múdrosť do situácie, viem, že to múdre rozhodnutie bude mať tieto kvality. Nemusí byť teologicky podkuté – ale bude reprezentáciou múdrosti zhora – tej, ktorá nás podnecuje konať dobro.

Modli sa dnes aby si mohol v múdrosti Božej konať dobro voči iným. A preto heslom dneška je: nie len sýty intelekt, ale aj sýty blížny hovorí o tvojej múdrosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.