Zrnko múdrosti – deň 19

ČAS ČÍTANIA: 2 MIN

„Ty však zostávaj v tom, čomu si sa naučil a o čom si presvedčený, pretože vieš, od koho si sa (to) naučil, a že od detstva poznáš sväté Písma, ktoré ťa môžu urobiť múdrym na spasenie vierou v Krista Ježiša. Každé písmo, vdýchnuté od Boha, (je) aj užitočné učiť, karhať, napravovať a vychovávať v spravodlivosti, aby bol človek Boží dokonalý a spôsobný na všetko dobré.“
Druhý Timotejovi 3:14-17

Ako vieš čo je správne? Čo je múdre urobiť v konkrétnej situácii? Ako sa zachovať? Odkiaľ čerpáš inšpiráciu, múdrosť? Kde hľadáš vzory pre svoj život?

Neviem ako ty, ale ja keď zapnem hociktoré médium – televíziu, online noviny, či sociálne siete – valí sa na mňa tsunami informácií, návodov, vzorov, inšpirácií…. a presne ako ostrov po vlne tsunsmi, zvyčajne ostanem zdevastovaná. Dozviem sa ako drvivú väčšinu vecí, ktoré aktuálne robím, by som mala robiť inak – či ide o starostlivosť o duševné zdravie, kariérny rast, politickú a občiansku angažovanosť, telesný vzhľad, domácnosť či dokonca rodinu – jednoducho návodov a vzorov je toľko, že vždy ma veľká väčšina z nich obviňuje, že svoj čas netrávim dostatočne múdro. Zanedbávam to, či ono….a akokoľvek by som to zmenila, nikdy to nebude správne, lebo povedať áno niektorým veciam nevyhnutne znamená povedať iným nie. Viac cvičiť znamená menej oddychovať, viac čítať znamená menej sa venovať rodine či priateľom alebo dokonca domácnosti:) A stovky ďalších háčikov…. Ako teda obstáť a ubrániť môj vnútorný ostrov pred obrovskou vlnou zlepšovákov (life hacks), ktoré sa zvyknú valiť ničivou silou?

Dnešný verš ma nabáda, aby som ostávala v tom, čomu som sa naučila z Božieho slova. Vyzýva ma, aby som životnú múdrosť hľadala predovšetkým v ňom – aby korene mojej múdrosti čerpali z Božej múdrosti – zo Slova, ktoré je vdýchnuté Stvoriteľom. Jeho Slovo ma formuje a tvorí zo mňa človeka, ktorý je pripravený žiť život správne. A nie len to! Pavol dokonca hovorí, že keď sa necháme Jeho slovom vychovávať, učiť, naprávať a karhať, náš vnútorný človek bude dokonalý a pripravený na konanie všetkého dobrého. Treba mi nejaký lepší life hack?

Ak so mnou zdieľaš občas pocit, že desiatky návodov na život ťa valcujú, pridaj sa ku mne v tejto výzve (tsunami challenge) – pred tým, ako ráno siahneš po telefóne – siahni po Biblii – tej starej možno už aj ošúchanej knihe (nie po mobilnej appke, či online pláne čítania) a nechaj, aby ti nový a čerstvý life hack dal Stvoriteľ 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.