Pôst 21 – deň 11

ČAS ČÍTANIA: < 1 MIN

… vytrvajme v behu, ktorý máme pred sebou.

Víťazstvo v bežeckom závode je, rovnako ako v boji, založené na troch pilieroch: tréning, disciplína a odhodlanie.
Takmer žiaden závod, či boj, snáď okrem šprintu na 60 metrov, sa nerozhoduje v úvode, keď sú všetci plní síl.

Prvým sitom, ktoré oddeľuje víťazov od porazených, je sito tréningu. Tí, ktorí podcenili prípravu odpadávajú, lebo nevládzu udržať tempo.

Druhým sitom je sito disciplíny. Mnohí podľahnú, prepadnú panike alebo falošnej eufórii z víťazstva, ktoré sa zdá byť na dosah, odklonia sa od pôvodného plánu a zlyhávajú.

Posledným sitom je sito odhodlania. Potom, ako sú sily vyčerpané, disciplína zavŕšená, ale cieľ stále niekde pred nami, zostáva odhodlanie. Odhodlanie pokračovať a zvíťaziť.

Náš kresťanský život nie je závodom v ideálnych podmienkach. Písmo nás upozorňuje a pripravuje na prekážky, ktoré sú a budú prirodzenou súčasťou našej pozemskej cesty. Pôst je dobrovoľným zrieknutím sa niečoho, čo nás oddeľuje od Boha. Využime toto obdobie, kedy sa zbavujeme prebytočnej záťaže, a strávme čas čítaním Písma a v modlitbách, budujúc náš tréningový základ, disciplínu a odhodlanie, ktoré nám umožní zvíťaziť. Tak, ako hovorí apoštol Pavol: „dobrý boj som bojoval, beh som dokončil…“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.